Ouija

Jeg har aldri sett på meg selv som en særlig religiøs person. Jeg er dog opptatt av at alle skal ha friheten til å kunne tro på det de vil, at våre medmennesker respekterer det i en verden fri fra stereotyper og fordommer. I bunnen så handler tro om håp og kjærlighet – både mot seg selv, og mot andre. Personlig tror jeg at det finnes mye mer mellom himmel og jord enn hva øyet kan se – blant annet at det finnes et liv etter døden også. For min del er ikke dette religiøst betont, men det kan heller defineres som åndelig. Jeg definerer det ikke som himmel og helvete, men heller godhet og ondskap.

 

Temaene livet etter døden og kampen mellom det gode og det onde bringer meg inn på dette innleggets virkelige tema – Ouija, nærmere sagt Ouija-brett. Et brett som i utgangspunktet var produsert som et leketøy, men har vokst til å bli et myteomspunnet «verktøy» for å kunne kommunisere med det hinsidige. Selv om jeg er en troende på dette, så betyr ikke det at du må være det – det eneste jeg håper på er at du, kjære leser, leser dette innlegget med et åpent sinn.

Elijah Bond

Elijah Bond (1847 – 1921)
Changchun Temple Mester og disipler. https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4920372

Versjoner av Ouija-brett kan spores tilbake til oldtiden. Blant annet i Kina på 1100-tallet. I Song-dynastiets historiske arkiver kan man lese om at en utgave av Ouija-brett ble brukt for å vekke de døde (necromancy) under spesielle ritualer. Lignende ritualer har blitt oppdaget også i antikkens India, Hellas, Roma og Europa i middelalderen.

Skaperen av det «moderne» Ouija-brettet, Elijah Bond, var en amerikansk oppfinner og forretningsmann. Han tok patent på blant annet en dampkoker. Men han er mest kjent for å ha utviklet Ouija-brettet, som han tok patent på i 1891, sammen med Charles W. Kennard og William H. A. Maupin. Bonds firma som produserte brettene, hadde et hakekors (swastika) og het The Swastika Novelty Company.

Ouija var i utgangspunktet kun ment som et brettspill frem til den amerikanske spiritualisten Pearl Curran populariserte brettet som et verktøy etterlatte kunne benytte til å snakke med de døde mens første verdenskrig herjet i Europa.

Kirkelig advarsel

Den katolske kirken og andre trossamfunn begynte etter hvert å advare mot å bruke Ouija-brett. Kirken hevdet at å bruke brettet kunne ende

i demonisk besettelse. De som var innblandet i det okkulte hadde et mer delt syn på saken – enkelte påsto at bruk av brettet var en positiv transformasjon, mens andre var enige med kirken og advarte «uerfarne» brukere til å utvise stor forsiktighet.

Aleister Crowley

Aleister Crowley (1875 – 1947). https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=39334796

En som hadde en stor forkjærlighet for Ouija-brett var britiske Aleister Crowley. Crowley var blant annet en poet, maler, forfatter, fjellklatrer med mere. Han kom fra en rik familie, men døde av en kronisk lungesykdom i 1947, avhengig av heroin og lutfattig. I 1907 grunnla han religionen Thelema – som i korte trekk er en filosofisk religion basert på Lovens Bok, en bok som i følge mannen selv åpenbarte seg for ham ved en gammel egyptisk gravstein i museet i Kairo. Thelema har store likheter med satanismen, og Crowley var vel bevandret i det okkulte. I et brev i 1917 skrev Aleister følgende om sin fascinasjon med Ouija;

«Your Ouija board experiment is rather fun. You see how very satisfactory it is, but I believe things improve greatly with practice. I think you should keep to one angel, and make the magical preparations more elaborate.»

Regler

Plansjetten. Som regel laget av tre eller plast.

Det finnes regler og retningslinjer for bruk av Ouija-brettet, hvis man skal ha en seanse. Hvis disse ikke følges, så løper man en risiko som kan blant annet påvirke ens helse – både psykisk og fysisk. Dette er en oversikt over 12 essensielle regler som må følges:

  1. Får man kontakt, så ikke provoser.
    1. Provosering kan manifestere seg som blå- og kloremerker på kroppen. En vil høre stemmer og uforklarlige lyder.
  2. Vær forsiktig med hva en spør om.
    1. Ikke still spørsmål som du ikke vil vite svaret på, et klassisk eksempel er; «Når skal jeg dø?»
  3. Ikke tro på alt du hører.
    1. Ikke alle ånder er gode. Noen vil lyve, noen vil manipulere.
  4. Aldri bruk et Ouija-brett alene.
    1. Ånder tømmer deg for energi, så å være alene gjør deg sårbar.
  5. Aldri bruk Ouija-brettet hjemme.
    1. Hvis man treffer på onde krefter, så er det nærmest umulig å bli kvitt det igjen. Ikke utsett familien for unødig fare.
  6. Velg en gruppeleder.
    1. Gruppelederen er personen som stiller alle spørsmålene og tar seg av all praten. Dette gjør kontakten mye enklere.
  7. Velg en til å ta notater.
    1. Det anbefales å ta notater for å huske svarene åndene gir dere.
  8. Ikke sett plansjetten på brettet når dere er ferdig.
    1. Det regnes som uflaks å la plansjetten bli stående på brettet.
  9. Alltid si far vel.
    1. En må alltid si far vel, slik at åndene forstår at du avslutter, eller så lar du «døra» være åpen.
  10. Velg en god plass for seansen.
    1. Man skal ikke ha seansen hjemme, men det anbefales å ha det mørkt, stille og uten avbrytelser.
  11. Ikke bruk Ouija-brettet hvis man er deprimert.
    1. Det vil bare forverre depresjonen, da man risikerer å få svar på spørsmål man egentlig ikke ville vite.
  12. Aldri brenn et Ouija-brett.
    1. Det anbefales å si far vel, oppbevar plansjetten separat fra brettet og drypp litt vievann på brettet for å rense det.

Ouija-brett i film

Det er da også laget flere grøssere hvor personer vil leke seg med Ouija-brett. De følger ikke reglene, og da går alt galt. Eksempler på dette er Ouija, oppfølgeren Ouija: Origin of EvilVerònica og Witchboard med oppfølgerne Witchboard 2: The Devil’s Door og Witchboard 3: The Possession.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*