Tilbake til del 2.
Del 3 av 5: Den røde hesten
When He broke the second seal, I heard the second living creature saying, “Come.” And another, a red horse, went out; and to him who sat on it, it was granted to take peace from the earth, and that men would slay one another; and a great sword was given to him.
Johannes Åpenbaring 6:3-4 (New American Standard Bible)
Den andre rytteren som markerer apokalypsen, etter at Guds lam bryter det andre seglet, er den røde rytteren – nærmere bestemt den røde hesten, kjent som Krig. I enkelte tilfeller er han beskrevet som Borgerkrig eller at han representerer forfølgelse av de kristne.
Krig (også kjent som Folkemord), er ofte vist med sitt sverd hevet – som om han er rede for nettopp krig. Rytterens hest er rød, i visse tolkninger beskrives fargen som flammende rød. Fargen og sverdet gir et inntrykk av at blod er i ferd med å spilles. Han er ofte kjent for å utrydde fred på jorda, og tvinge menneskeheten til å gå til krig mot hverandre.
I følge den engelske presten Edward Bishop Elliott (1793 – 1875), er den røde rytteren et viktig symbol i den romerske mytologien.
Da det andre seglet ble brutt, ble romerne kastet fra en tilværelse preget av glede, velstand og triumf, inn i en verden preget av borgerkrig, blodbad og opprør. Elliott hevder dette startet med keiseren Commodus (sønn av Marcus Aurelius) som kom til makten uten konkurranse.
Commodus (161 – 192) ble korruptert av sine nærmeste, hans grusomheter ble nærmest en vane for keiseren. Blant annet gjorde han imperiet omtrent bankerott, og valgte å stabilisere økonomien igjen ved å henrette de rikeste borgerne og konfiskere rikdommene deres. Etter Commodus’ død (kvalt av sine egne), gikk romerriket inn i en 92 år lang periode (med 32 keisere og 27 aspiranter) med uopphørlig og blodig borgerkrig.
I den femte sesongen av TV-serien Supernatural figurerer den røde rytteren (hesten riktignok byttet ut med en rød Ford Mustang), silt av Titus Welliver.
For å unngå dommedag, følg med videre til del 4.
Vær den første til å kommentere