Kannibalisme? Smak på det ordet. Hos de fleste av oss frembringer ordet en følelse av vemmelse og noe forbudt. Mest sannsynlig smaker vi som kylling, men det gjør vel alt, i alle fall gjetter vi på det hva angår proteiner vi ikke kjenner til.
Forfatteren Thomas Harris har i en rekke bøker gitt oss et lite innblikk i kannibalismens verden, hvor den mest kjente nok er «Silence Of The Lambs». Hannibal Lecter, mannen som «ate his liver with some fava beans and a nice chianti» er en interessant karakter. En karakter som drar oss inn i det dystre mørket, men samtidig fascinerer oss såpass at det pirrer nysgjerrigheten i oss og vil utforske hans grusomme verden.
Hannibal Lecter er en psykiater og tidligere kirurg med litauisk avstamning. Hans psykologiske tilstand er vanskelig å beskrive, men Dr. Chilton (for øvrig strålende spilt av den meget undervurderte Raùl Esparza i «Hannibal») kaller ham en sann sosiopat. Han ble sterkt traumatisert i sin barndom da han i 1944 var vitne til drapet på sin kjære søster Mischa, hvor de deserterte litauiske frivillige soldatene også spiste henne.
I bøkene, filmene og TV-serien er Lecter alltid fremstilt som en veldig intelligent mann, sofistikert og kulturell. Dypt fornærmet av uhøflige mennesker, de med dårlige manerer ble ofte hans ofre.
Han var medlem i den kulturelle eliten i Baltimore, Maryland, og kjent for å være et kulinarisk geni. En kan jo undre seg over hva han serverte sine gjester i sine middagsselskaper.
Lecter har også blitt filmatisert ved flere anledninger, senest i TV-serien Hannibal. Flere skuespillere har fått den brutale æren av å tolke rollen som «Hannibal the Cannibal»; Brian Cox (Manhunter), Anthony Hopkins (The Silence Of The Lambs, Hannibal, Red Dragon), Gaspard Ulliel (Hannibal Rising) og Mads Mikkelsen (Hannibal). Hopkins spilte såpass overbevisende at jeg, da som pur ung filmentusiast, trodde en periode at Dr. Lecter var en ekte person. Min noe bisarre interesse for seriemordere bidro selvsagt til å helle bensin på det bålet.
Jeg har veldig sansen for alle filmene i denne serien, men det bør sies at jeg synes de har et litt flytende forhold til bøkene av Thomas Harris. Sistnevnte bidrag til dette universet dog, TV-serien Hannibal, føler undertegnede er den som har holdt seg nærmest bøkene. En skulle nesten tro Mads Mikkelsen faktisk var en sosiopat, så godt spiller han rollen som Dr. Lecter. Hugh Dancy gjør nærmest en sterkere prestasjon som Will Graham, uten å ta fra William Petersen noe som helst. Jeg var i begynnelsen litt usikker på valget av Laurence Fishburne som Jack Crawford, men de ordene måtte jeg spise i meg igjen, da mannen virkelig leverer varene.
Det er å anbefale å både lese bøkene og se filmene før man ser TV-serien, i hvert fall se filmene. Det gir «Hannibal» enda mer substans og spenning. Man kjenner igjen scenene, men blir nysgjerrig på nytolkningen fra seriens skaper, Bryan Fuller. Når det er sagt, så står den fint alene også for nye seere.
Vær den første til å kommentere