Tsjernobyl

Foto: enriquelopezgarre fra Pixabay

Fredag kveld, den 25.april 1986, forberedte kjernefysiske teknikere ved kjernekraftverket Tsjernobyl i Ukraina (da Sovjetunionen) sin reaktor nummer fire for å kjøre en test neste dag. I løpet av natten eksploderte reaktoren, en eksplosjon så voldsom at den blåste den 500 tonn tunge reaktorlokket opp i luften. Den hittil verste kjernekraftulykken i verden var et faktum. Nå er anlegget og den nærliggende byen Pripjat en turistattraksjon.

Eksplosjonen blåste store mengder støv som inneholdt radioaktivt jod og cesium i atmosfæren og spredte seg over store områder. Mengden var 400 ganger større enn utslippet skapt av atombombene sluppet over Hiroshima og Nagasaki i 1945. 56 mennesker mistet livet i selve ulykken, i løpet av 20 år etter katastrofen har mer enn 4000 mistet livet. Omtrent fem millioner i Hviterussland, Ukraina og Russland lever i dag i områder med betydelig nedfall etter ulykken.

Foto: Chernobyl Heart

Etter eksplosjonen er det antatt at strålingsnivået var cirka 5,6 røntgen per sekund, noe som tilsvarer 20 000 røntgen per time. En dødelig dose er 500 røntgen per time. De fleste av de som arbeidet på området etter eksplosjonen, blant annet med å pumpe vann inn i reaktoren for å kjøle den ned, hadde ikke tilstrekkelig med beskyttelsesutstyr, og mottok en overdose av stråling i løpet av ett minutt. De eneste målerne de hadde viste maksimum 3,6 røntgen per time, hvilket fikk de til å tro at reaktoren var intakt. Funn av grafittrester på området ble ignorert, grafitt benyttes for å beskytte reaktorkjernen fra nedsmelting.

Den nærliggende byen Pripjat ble grunnlagt i 1970 som en modellby for arbeidere i det sovjetiske samfunnet. Byen hadde skoler, fire barnehager, samt et idrettsanlegg med eget svømmebasseng. Byen ligger cirka 3 kilometer fra Tsjernobyl, og hadde før katastrofen 48 000 innbyggere. Da byen ble evakuert, lot de sovjetiske myndigheter innbyggerne tro at de etter kort tid kunne dra tilbake. Alt de fikk ta med seg var en koffert med klær, bilder og dokumenter som ikke hadde blitt bestrålt. I dag er Pripjat en forfallen, forlatt og ubebodd by, men er stort sett intakt. Brev, møbler, dukker og leker ligger fortsatt der deres eiere forlot dem for 34 år siden.

Foto: Денис Резник fra Pixabay

I begynnelsen av 2000-tallet begynte området å bli en turistattraksjon. Blant annet på grunn av videospillet S.T.A.L.K.E.R, men også nysgjerrige som ville se den enorme sarkofagen av betong som var bygget rundt reaktor nummer fire. HBO-serien Chernobyl bidro også til økt turisme i området. Ukrainske myndigheter så en mulighet, og markedsførte Tsjernobyl og Pripjat som en turistattraksjon.

Bildet er tatt av Денис Резник fra Pixabay

Vi må gi dette området nytt liv. Inntil nå har Tsjernobyl vært en negativ del av Ukraina. Det er på tide med en forandring.

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj

Et raskt søk på Google finner selskaper som Tours of Chernobyl og Chernobyl Tour som tilbyr turer inn til Tsjernobyl og nærliggende Pripjat. Men en slik reise er ikke uten risiko – bakken er fortsatt dekket av elementer som plutonium, cesium, strontium og americium. Radioaktive stoffer som er ekstremt helsefarlig ved berøring.

Det anbefales sterkt at man følger guidenes råd, blant annet:

  • Ikke beveg deg utenfor de asfalterte veiene.
  • Ikke rør noe.
  • Ikke pust inn støv.
  • Ikke sett deg på noe.

Området er fortsatt et av verdens mest bestrålte steder, og det anbefales å utvise stor forsiktighet dersom man velger å besøke Tsjernobyl og Pripjat.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*